Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Åžengal krizi

PeÅŸmerge ve diÄŸer Kürt güçleri tarafından Kasım 2015’te IŞİD’in elinden alınan, çoÄŸunlukla Ezidilerin yaÅŸadığı Åžengal (Sincar) kentinde PKK’den sonra, HaÅŸdi Åžabi’nin de varlık göstermeye baÅŸladığı belirtiliyor.KDP yetkilileri, Åžengal köylerinde konuÅŸlanan HaÅŸdi Åžabi’nin ilçeden çıkmasını istiyor.

Irak ordusu ile birlikte savaÅŸan HaÅŸdi Åžabi askerleri

Bölgedeki güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Irak’ın Musul kentine baÄŸlı Åžengal ilçesinin IŞİD’den kurtarılmasından sonra, PKK’nin ardından, HaÅŸdi Åžabi güçleri de faaliyet göstermeye baÅŸladı. Irak hükümeti tarafından desteklenen Åžii milis gücü HaÅŸdi Åžabi de Åžengal sınırları içerisinde yer alan bazı köylerde konuÅŸlandı.HaÅŸdi Åžabi güçlerinin, Åžengal ilçesi sınırlarındaki Keyrawan kasabasını IŞİD’ten temizlemek amacıyla tek taraflı operasyon düzenlemesi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından tepkiyle karşılanıyor. Irak merkezi hükümetiyle Kürt yönetimi arasında daha önce imzalanan anlaÅŸmalara göre, Kürt bölgesinde IŞİD’e yönelik operasyonda PeÅŸmerge ile Irak ordusunun ortaklaÅŸa yapacağı yönünde karar alınmıştı.

Åžii milis gücü HaÅŸdi Åžabi’ye Kasım 2016’da Irak parlamentosundan geçirilen yasayla kolluk gücü yetkisi verilerek, resmi ordu ve polis güçleriyle aynı haklardan yararlanma ayrıcalığı tanınmıştı.

‘IKBY TOPRAKLARININ TACÄ°ZÄ° ANLAMINA GELÄ°YOR’

Haşdi Şabi komutanı Ebu Tahir Ali

Konu ile ilgili Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Sözcüsü Said Mamuziny aciklama yaptı. Åžengal’de HaÅŸdi Åžabi nedeniyle bir kriz yaÅŸandığını belirten Mamuziny, ÅŸu ifadeleri kullandı: “Åžengal’e baÄŸlı birkaç köyü PeÅŸmerge güçlerinin IŞİD’den özgürleÅŸtirmesi gerekirken HaÅŸdi Åžabi Güçleri özgürleÅŸtirmiÅŸ. HaÅŸdi Åžabi 7 köyü özgürleÅŸtirmiÅŸ. Bu sorun oldu. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bu durum Kürdistan topraklarının tacizi anlamına geliyor. HaÅŸdi Åžabi güçleri ÅŸimdi Åžengal’e baÄŸlı bazı köylerde bulunuyorlar. Biz bunu doÄŸru bulmuyoruz. Kürdistan topraklarında PeÅŸmerge güçleri dışında hiçbir güç bulunmamalı. Åžengal’e baÄŸlı yerleri PeÅŸmerge güçleri özgürleÅŸtirmeli.”‘GERÄ° DÖNME Ä°HTÄ°MALLERÄ° DE VAR’

Musul'un ilçelerinden olan Şengal'in kurtarılmasında da rol oynayan Peşmerge güçlerinden bazıları

HaÅŸdi Åžabi güçlerinin Åžengal’e baÄŸlı Keyrewan bölgesinden Suriye’deki Hizbullah güçlerine ulaÅŸmak istediÄŸine dikkat çeken Mamuziny, şöyle devam etti: “Suriye’deki Åžiiler ile arasında bir geçiÅŸ yolu açmak için bu köylerin alındığını düşünüyoruz.” Mamuziny, Åžengal’de bulunan HaÅŸdi Åžabi güçlerinin kendi yerlerine dönme ihtimalinin olduÄŸunu da sözlerine ekledi.Åžengal, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin elinde bulunuyor ve kent ile köylerinin çoÄŸununda PeÅŸmerge Güçleri bulunuyor. Xanesor kasabası ile Åžengal merkez ve birçok köyde ise YBÅž güçleri bulunuyor.

IŞİD, 3 AÄŸustos 2014’te Ezidilerin yoÄŸun yaÅŸadığı 450 bin nüfuslu Åžengal’e ağır silahlarla saldırarak kenti ve köylerini ele geçirmiÅŸti.

Kaynak: Sputnik

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

2 × 4 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla