Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Bağımsızlık Referandumu

 

Güney Kürdistan’da Bağımsızlık İçin Referandum meselesi bir hayli tartışılıyor. Bu konuda yüzlerce hatta binlerce makale yayınlandı ve tartışma toplantıları yapıldı. KDP ve YNK referanduma ilişkin bir ortak delegasyon oluşturarak Bağdat’ta ve Kürdistan’da bazı görüşmeler yaptılar. Bu delegasyon meselesi de Güney Kürdistan’da bir hayli tartışıldı.

Şimdiye kadar yapılan tartışmalarda Kürdistan Parlamentosunu aktifleştirerek, referanduma dair gereken yasaları çıkararak mı referandum yapılmalı yoksa Parlamentosuz mu referanduma gidilmelidir şeklindeydi.

Kürdistan Demokrat Partisi Parlamentosuz da referandumu yapılabileceği tezini savunuyor. Bu konuyu Yüksek Seçim Kuruluda bir karar çıkarabilir diyor. Gorran Hareketi ise Parlamento olmadan referandum yapılamayacağı tezini savunuyor. Bugüne kadar bu iki taraf arasında çok sert tartışmalar oldu.

Komelay İslami Kürdistan ve Yekgirtu İslami Kürdistan ayrı ayrı yaptıkları resmi açıklamalarda Parlamentoyu aktifleştirerek ondan sonra referanduma gidilmesini gerektiğini savunmaya başladılar.

Referandum konusunda farklı eğilimleri taşıyan YNKdir. YNK’nin KDP ile birlikte delegasyon oluşturarak Bağdat’a gitmeleri YNK içinde bir dizi sert tartışmalara neden oldu.. YNK Politbürosuna yönelik parti içinde çok eleştiriler oldu.

Dün KDP Yurt dışı İlişkiler Sorumlusu Hoşyar Siweli Awene Gazetesine yaptığı bir açıklama da “YNK Politbürosunun büyük çoğunluğu Parlamento aktifleştirmeden Referandumun yapılmasından yanadır” diyor.

Bugün YNK Politbürosu Hoşyar Siweli yaptığı açıklamaya cevaben bir açıklama yayınladı. YNK yönetimi açıklamasında bu konuya ilişkin bir karar yok. Görüş alış verişi var.

Partilerden oluşturulacak Referandum Komitesi referandum nasıl yapılacağına karar verir. YNK Politbürosu YNK’nin tavrına ilişkin olarak açıklamasında “ YNK’nin bu konuda tavrı açıktır.

Siyasal sorunlar çözülmeden, Parlamento aktifleştirmeden ve ulusal birlik sağlanmadan referandum prosesi gerçekleştirilemez” diyor.

YNK açıklamasında “KDP ve YNK’nin ortak delegasyonun Parlamentoyu aktifleştirmeden referandumun yapılması temelinde oluşmuş değildir. “ diyor.

Kısaca çizdikleri tablo Partilerden oluşacak Referandum Komitesi Referandum’un nasıl yapılacağına dair karar verirler diyor.

Görünen o ki Referandumdan önce Parlamentoyu aktifleştirme taraftarı olan ve olmayan partilerin bir çoğu bu komite de yer alacak.

Gorran Hareketinin bu komiteye ilişkin tavrı nasıl olacak bilinmiyor. Fakat, Gorran Parlamento aktifleştirmeden partilerin Referandum için oluşturacakları hiç bir komiteye katılmayacaklarına dair bazı açıklamaları oldu.

Güney Kürdistan’da referanduma karşı tek bir güç yok. Güney halkı 2005 yılında yapılan referandumda tavrını açık bir şekilde koydu ve %98’i bağımsızlığa evet dedi.

Sorun kimin referandum kararı vereceği ve gereken yasaları çıkaracakları meselesidir. Referandumun nasıl yapılacağına dair daha da çok tartışmalar olacak… Bazı makaleleri çevirmek gerekiyor..

Aso Zagrosi

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

four × 2 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla