Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Hedef Kadın Merkezleri

Demokratik Bölgeler Partisi EÅŸ Genel BaÅŸkan Yardımcısı Emine Özmen, İçiÅŸleri Bakanlığı’nca bölgedeki belediyelere atanan kayyumlarla ilgili hazırladıkları raporu kamuoyuna açıkladı.

Bölgedeki 85 belediye başkanının görevden alınarak, bunların yerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atandığını belirten Özmen, bu belediyeler bünyesinde hizmet veren 43 kadın merkezinin faliyetlerinin durdurulduğunu söyledi.

DBP tarafıdan hazırlanan, “Yerel yönetimler kadın ve kayyum raporu” DBP Genel Merkezi Danışma Bürosu’nda düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı.

Nazırlanan raporu okuyan DBP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Emine Özmen, kayyum atanmasının ardından raporu detaylarıyla açıkladı.

15 Temmuz darbe girişiminden hemen sonra belediyelere kayyum atandığını belirten Özmen, 674 No’lu KHK ile belediyelere kayyum atama yetkisi, aynı zamanda belediyelerin taşınır mallarına el koyma ve çalışanları görevden uzaklaştırma yetkisinin de valilik ve kaymakamlıklara verildiğini söyledi.

Bu KHK’larla DBP’den seçilen belediyelere 11 Eylül 2016 tarihi itibarıyla kayyum atanmaya baÅŸlandığını ifade eden Özmen, “Belediye eÅŸ baÅŸkanları havadan, sudan gerekçelerle, hukuk hiçe sayılarak tutuklanmıştır.

Atanan kayyumlar, başta kadın çalışmaları olmak üzere demokratik, şeffaf ve kadın özgürlükçü belediyecilik anlayışını ve çalışmalarını hedef alıp, kriminalize ederek, hiçleştirme ve yok sayma zihniyetinin temsilcileri olmuşlardır.

Kayyumlar, kendilerini adeta toplumun kurtarıcısı edasına büründürerek meşrulaştırma çabası içine girmiş, tüm kadın kazanımlarını tırpanlamaya çalışmışlardır.

Kadın politikalarında önemli bir deneyim kazanan DBP’li belediyeler bünyesindeki kadın politikalar daire başkanlıkları ve kadın politikaları müdürlükleri kurulmuştur.

Van, Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri’nde kadın politikaları daire başkanlıkları, il ve bazı ilçe belediyelerinde ise müdürlükler oluşturulmuş, müdürlükler bünyesinde kadın ekonomi, kadın eğitim ve şiddet ile mücadele birimleri kurularak kadın çalışmalarında yeni bir aşamaya gelinmiştir.

Åžiddetle mücadele kapsamında Diyarbakır ve Van BüyükÅŸehir, BaÄŸlar Belediyesi ve Akdeniz Belediyesi bünyesinde kadın sığınma evleri açılmış, Diyarbakır BüyükÅŸehir’de ilk adım istasyonu ve alo ÅŸiddet hattı kurulmuÅŸtur. Yine 43 belediyemizdeki kadın merkezi açılmıştır” dedi.

2 BİN 22 KİŞİNİN İŞİNE SON VERİLDİ, 585 MEMUR AÇIĞA ALINDI
Kayyum atamaları yapılmasının ardından belediyelerde çalışan 2 bin 22 işçinin iÅŸine son verildiÄŸini belirten Özmen, 585 memurun ise açığa alındığını anlatarak, “11 Eylül 2016 tarihinden itibaren 25 Mart 2017 tarihine kadar 85 DBP’li belediyeye kayyum atanmıştır.

Halkın seçimle yönetime getirdiği DBP’li belediye eşbaşkanları ve meclis üyeleri; ya tutuklanmış, ya da görevden uzaklaştırılmışlardır.

Tutuklanan kadın eşbaşkan sayısı ise 34’dür. Kayyumların göreve geliş biçimlerinden, belediye yönetimindeki politikaları, adeta bir işgal ve savaş havasında kendisini resmetmektedir.

Tutuklanan, ya da görevden alınan belediye eş başkanının yazısı henüz belediyelere ulaşmadan, özel harekat polisleri tarafından ablukaya alınan belediye binaları artık halka karşı güvenliği geliştiren ve hükümet tarafından işgal edilen bir bina olarak kayyumlar eliyle kendisini göstermiştir.

DBP’li 85 belediye, AK Parti hükümeti tarafından halka hizmet veren yerel yönetimlerin bir parçası olmaktan ziyade, bir nevi karakola dönüştürülmüştür.

Belediyelerin fiziksel ve halkçı ideolojik yapıları değiştirilerek, başta kadınlar olmak üzere halkın her kesimini ve yerel yönetimlerden uzaklaştırma çabaları, güvenlik mantığı bahanesiyle yürütülmektedir. Güvenlik ve terör bağlamından kayyumların belediyelerdeki ilk politikaları kadınları hedef almıştır.

15 yıllık DBP’li belediyelerin kurumsallaÅŸtırmaya çalıştığı faaliyetler, kadın-erkek eÅŸitliÄŸi, kadına yönelik ÅŸiddetle mücadele ve kadınların özgün, özerk örgütlenme mekanizmalarına yönelik saldırılar, kayyumların göreve baÅŸladığı andaki kadına karşı ilk hizmetleri olmuÅŸtur.

Kadın merkezlerinin ve sığınakların kapatılması, kadın politikalar müdürlüğü çalışanlarının işten çıkarılması, ya da görev yerlerinin değiştirilmesi gibi kararlarla kadın mücadelesinin ve kazanımlarının yerel yönetimlerle ilişkisi doğrudan bitirilmek istenmiştir.

Bu kapsamda 43 kadın merkezimizin bulundukları il ve ilçelerde kadına yönelik her türlü ÅŸiddetle mücadele ile ilgili çalışmaları, kadın mücadelesi ekseninde geliÅŸtirmiÅŸ olduÄŸu farkındalık ve hizmetler kayyumların ilk hedefi haline gelmiÅŸ ve durdurulmuÅŸtur” diye konuÅŸtu.

VengMa Haber Diyarbakır

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

three × one =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla