Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Kerkük Ve Musul

Medeni Ayhan / Aslında Güney Kürdistan, Kuzey Kürdistan, Güney Batı Kürdistan, Doğu Kürdistan yerine, Kürdistan nın Güneyi, Kürdistan nın Kuzeyi, Kürdistan nın Güneybatısı ve Kürdistan nın Doğusu diye kavramlaştırsak daha doğrudur.

Bundan sonra yapılacak şey; Kürdistan nın sınırlarındaki kontrol ve denetimleri sıkılaştırılmak, dışardan ve içerden gelebilecek saldırı ve provokasyon hamlelerine karşı ise hazırlıklı olmaktır.

İçerden veya dışardan herhangi bir hareketlilik gözlendiğinde, tavizsiz ve en sert şekilde müdahale edilmelidir.

Musul Süleymaniye Kerkük, Duhok, Hewler ve Halep’i içine alan bir eyaletti, bu eyalette her zaman Kürtler nüfusu olarak çoğunluktu.

Tarihsel açıdan da Kürtlerin atalarının yerleşim ve yaşam alanıdır. Bu nedenle Musul’ u alma siyaseti ve hamlesi yapılmalıdır. Irak Anayasadaki 140.madde gereğince nüfus sayımı yapılarak Kerkük’ün Kürdistan’ın bir şehri olduğu tescillenmesi gerekirken, fiilli yollar dayatılarak anayasa işletilmediğinden, buna hem Irak merkezi hükümeti hem de Türkiye, İran ve Suriye gibi sömürgeci devletler yanında, içerde de işbirliği içinde oldukları örgütler imkan vermemeye çalıştıklarından, ya Kürdistan Hükümeti Kerkük’e referandum sandıklarını koyarak, yada filli yollar ile Kerkük’ü Kürdistan’ın bir şehri olarak bütün dünyaya ilan etmelidir.

Kerkük Kürtlerin ataları Guti’ lerden bu yana bir Kürt ve Kürdistan nın bir şehridir. Sadam Hüseyin in buradaki Kürt nüfusunu göçertme ve Arap nüfusunu taşırma eylemlerine rağmen, demografik açıdan bugün de Kürtlerin çoğunlukta olduğu bir şehirdir.

Türk sömürgeci devletinin;” Kerkük Türk yurdudur.” Söylem ve manipülasyonlarına kulak takmamalıdır, Türkmenlerin Kerkük teki nüfusu Türkiye nin çıkarları için kullandığı Türkmen cephesinin genel ve yerel seçimlerde aldığı oy oranına paraleldir, ona bakılmalıdır.

Birde Türklerin Orta Asya dan Kerkük’ e geldikleri tarih ile Kerkük ün orijin halkı olan Kürtlerin buradaki tarihine bakılmalıdır. Biz Kürdistanlılar, Irak ın egemenlik alanı içindeki bütün kentlerindeki petrol rezervinin % 10 nu barındırıyoruz. Yer altından çıkarılırken bile aracın deposuna koyup kullanılabilecek rafine petrole yakın doğal rafinelik netliği olduğu için işlenme maliyeti çok düşüktür. Aynı zamanda derinlerde değil, birkaç metrelik sondaj ile ulaşılabilen kaliteli petrol yataklarını ve ülkemiz Kürdistan topraklarının bir parçası olan Kerkük şehrini, sömürgeci-emperyalist Türkiye ye veya sömürgeci Irak a bırakamayız, paylaşamayız.

Sonucu ve bedeli ne olursa olsun, Kerkük siyaseti bu çerçevede olmak zorundadır. Irak Anayasasının 140. Maddesine göre tartışmalı bölgeler olarak belirlenen bütün yerleşim birimleri ve alanlarda 2007 yılı içinde nüfus sayımı yapılarak, referandumla barışçıl yollar ve görüşmeler yolu ile aidiyetlerinin saptanması gerekirken, hilleli yollarla buna imkan verilmediğinden, filli olarak Kürdistan’a ait olduğu ilan edilmelidir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

six + twelve =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla