Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Şengal’e Operasyon mu?

Sait AydoğmuŞ / Aylardır “Geldim, Geliyorum” Diyen Operasyon: Şengal

6 Mart Tarihli yazımın başlığı: “Aylardır ‘Geldim, Geliyorum’ Diyen Çatışma: Şengal” idi.

İŞİG Gelince, Halk Şengalden Kaçar!

Geçen süre içinde, Kürtler-arası gibi görünen çatışma, adeta film gibi izlediğimiz senaryoya uygun olarak Türkiye’nin yeni askeri operasyonuna dönüştü/dönüşüyor. Bu nedenle eski başlıktaki “Çatışma” kelimesini “Operasyon” kelimesi ile değiştirdim; o kadar!…

Zira film aynı, sadece “Bölüm” değişiyor. Yani filmin 2. Bölümü’nü izleyeceğiz…

Hatırlanacağı gibi, geçen süre içinde izlediğimiz ilk bölümün özeti şöyleydi:

PKK, İŞİD’in saldırısına uğrayan Ezidilerle dayanışma için gittiği Şengal’de, Irak işgalini pekiştiren bir tutum takınarak, orada uyduruk statüler ilan etmişti. Türk yetkilileri durumdan vazife çıkartarak “PKK Şengal’den çıkmazsa, çıkarmasını biliriz” yolunda demeçler vermişti. Tam da bu esnada, Güney Kürdistan’da, bazı Hükümet ve Peşmerge yetkilileri, Türkiye’ye vazife çıkarır/
verir mahiyette, “PKK Şengal’den çıkmazsa silahla çıkartırız” yollu demeçler vermeye başlamıştı.

Peşmerge Şengal’i Geri Alır

Böylece, “Film” in ilk bölümü için yol görünmüş ve nihayet Güney Kürdistan Federal Hükümeti’nin Başkanı Sayın Mesut Barzani’nin Türkiye ziyaretinin hemen sonrasında Şengal’de iki taraf arasında çatışma gerçekleşmişti.

Çatışma sonrasında, söz konusu senaryonun asli aktörlerinden biri olan İran, PKK şemsiyesi altında Haşti Şahbi Milisleri vasıtasıyla Şengal’de daha bir görünmeye başlamıştı.

Filmin görünürdeki senaryosunun devamını bile bile, sıcak çatışmanın kesilmiş olmasına hepimiz sevinmiştik.

Şimdi sıra “Film” in 2. yarısında…

  1. Yarı, Kürt ulusal davasının tarihsel stratejik adımlarının atılmakta olduğu bir döneme rastlıyor.

“Kürdistan’ın Kalbi” olarak nitelendirilen Kerkük’te, Kürt Bayrağı’nın resmen de dalgalandırılmasının hemen akabinde, Güneyli Kürt hareketinin belli başlı güçlerinden olan I-KDP ile YEKİTİ’nin ortak toplantısıyla bağımsızlık yolunda önemli adımların atılacağı ile ilgili gelişme ve bunun yarattığı umutları; yanı sıra, Kürdistan’ın “Rojava” parçasında, kahramanca bir mücadele ile yürütülen ve fakat ulusal stratejik anlamda PKK kaynaklı bütün amaçsızlık ve dolayısıyla belirsizliğe rağmen , Dünyadaki belli başlı güçlerin, Kürtlerin siyasal bir statü edinmeleri konusunda mutabık oldukları bir dönemi kastediyorum.

Aslında “2. Yarı”nın tüm işaretleri görünüyordu zaten. Şimdilerde Türk egemenlik sisteminin Devlet planlarını yürütmekte olan AK Parti’nin algı operasyonlarının, basındaki belli başlı habercilerinden olan A Kadir Selvi, Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan 28 Mart tarihli “PKK Silah Bırakacak mı, Çözüm Sürecine Dönülecek mi?” başlıklı yazısında, konuyla ilgili olarak 2017’nin takvimini şöyle açıklıyordu:

“1-Terörle etkin Mücadele…

2-Belediyelerdeki kayyumların hizmet üretmesi,,,

3-Fırat Kalkanı operasyonunun Irak ayağının görülmesi…

4-Irak ve Suriye’deki tablonun netleşmesi lazım”

Nihayet dün (3 Nisan), Türk/Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rize’de, beklenen operasyonun yakında başlayacağını özellikle tüm Kürtlere ve muhaliflerine tehditler savurarak açıkladı:

PKK Bayrak Asar, Proplem Çıkarır!

“Suriye’de El Bab’ın da teröristlerden temizlenmesiyle Fırat Kalkanı Harekatı’nın birinci etabını sona erdirdik. Şu anda bitti. Bundan sonra da olacaktır. Şimdi diğer bölgelerde de terör örgütlerinin tepesine binmek için yeni harekatların hazırlıklarını yapıyoruz. Yeni harekatlara yeni isimler vereceğiz. Baharı bekleyen tüm terör örgütlerine, PKK’sıyla, YPG’siyleDEAŞ’ıyla FETÖ’süyle çok güzel sürprizlerimiz var. Önümüzdeki aylar, Allah’ın izniyle Türkiye’nin ve Türk milletinin baharı, teröristlerin ise kara kışı olacaktır” 

Dikkatli bir siyasi gözlemle, Bölge’de, Devlet’in konuyla ilgili tüm hazırlıklarını görmek zaten mümkündü. Yukarıdaki demeç verilirken, Genel Kurmay başkanı dahil, Türk Ordusu’nun ilgili kurmayları zaten Bölge’de idiler. Haziran Genel Seçimleri sonrasında bir Devlet operasyonu olarak başlatılan “Kürdistan Savaşı”ında, yıkılan Sur’un harabeleri dikkatle inceliyordu.

Öyle görünüyor ki, esasen Kürt ve Kürdistan davası yolunda elde edilen ve edilecek olan tüm mevzileri yok etmeyi amaçlayan operasyonun bu 2. Bölümü, 16 Nisan’da yapılacak olan Anayasa Referandumunda “Evetçi”lere yarasın diye de özellikle kullanılacak, yani 16 Nisan öncesinde başlatılacaktır. Duruma göre, referandumun iptal gerekçesinde bile kullanılabilecektir.

Cemil Bayık Ve Kasım Süleymani Tuzak Kurar

Bu Operasyonda, bölgesel çıkarları, planları ve dolayısıyla rolleri için, bir yönüyle rekabet içinde karşı karşıya görünen/olan iran (mevcut yandaşları Irak ve Suriye ile birlikte) ve Türkiye’nin, tarihte olduğu gibi, gerektiğinde ortaklıklarının esasını teşkil eden Kürd-Kürdistan karşıtlığında birlikte olmaktan kaçın(a)mayacakları bilinmelidir.

Bu bilinç ve gereklilik ile, tüm Kürtler de, haklı ve meşru olduğu için kutsal da olan ulusal davaları yolunda, aralarındaki anlaşmazlık ve çelişkileri bir tarafa bırakıp, tüm Kürdistan çapında birlikte davranarak/dayanışarak, ulusal, bölgesel ve uluslar arası planda büyük fırsatlar sunan bu tarihsel konjonktüre karşı başlatılıp yürütülmekte söz konusu operasyona karşı durmalı, hep birlikte ulusal özgürlük ve kurtuluşları için onu başarısızlığa uğratmalıdırlar.

Bunun aksine davranan Kürtleri, geneli ve özeli (Kürt ulusal tarihi) ile tarih, mahkum edecektir. 4 Nisan 2014

Sait Aydoğmuş

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

4 × 3 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla