Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Referandum’a Giderken

Anayasa, yasaların temelini oluşturur ve yeni yasalar onu temel alarak yazılır.

Anayasa metni hazırlayanların, yasa metini hazırlama konusunda mahir, konusunda uzman, halkın özlem ve taleplerini iyi bilen, çağdaş dünyadan kopuk olmayan ve önemlisi uzun bir süre saha çalışması yapmış, devamın da sivil toplum korumları, kanat önderlerinin ve toplum da karşılığı olan kişilerden oluşmalıdır.

Bu günden yarına değil, daha uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olmalıdır. 16 Nisan 2017’de Türkiye’de bir referandum yapılacak. Bu referandum da anayasanın bazı maddeleri değişirken bazı yeni maddeler ekleniyor. Eklenen, çıkarılan, düzeltilen anayasa maddeleri biri hariç geriye kalan tüm maddeler kafa bulandırmak asıl isteneni gizlemek ve maksada hizmetin dışında başkaca kıymeti harbiyesi yoktur.

Çünkü, diğer yasa maddeleri asıl madde referandum da oylanıp kabul edilirse asıl maddenin vereceği yetki ile mevcut anayasa üzerinde istediği gibi oynama hakkını elde edeceği gibi anayasa da olmayan bir çok yetkiyi kollanma hakkına da sahip olacak. Bu değişiklik toplumun ihtiyacına göre değil yönetici erkin ihtiyacına göre hazırlandığı kuşkusuzdur. Ne mevcut anayasa ne de referandum da oylanarak kabul görecek anayasa değişiklik maddeleri çağdaş demokratik bir açılımın anayasasıdır. Bu anayasa değişkliğinde Kürtler ve diğer halklar lehine hiç bir kazanımı yoktur. Bu anayasa değişikliğinde demokratik bir açılım olmadığı gibi, inanç özgürlüğünü teminat altına almış bir başlığa da rastlanmıyor. Bu anayasa değişikliğinde düşünce özgürlüğünü teminat altına alacağına dair bir saptama olmadığı gibi aksine düşünce ve fikirini açıklama yayma, örgütlenme konusun da geniş yığınlar arasında endişeyi beslemektedir. Bu anayasa refarandum kapnayasında yönetici erkin kullandığı dil oylama sonucunun hayır çıkması durumunda imtikancı bir politika yürüteceklerinin ip uçlarını veriyor. Yönetici erkin halk oylaması kampanyasında da ülkede ve eş zamanlı olarak dış dünyayla özelikle AB ülkeleriyle geliştirdiği gerginlik ortamı zafere giden her yol mübahtır mantığıyla her geçen gün dozu aratan şiddeten beslenme politikaları 16 Nisan dan sonrası için kaygıları artırmaktadır.

PKK’nin bu sürçete bir çatışma ortamından kaçınmasına rağmen PKK’yi bahane ederek opersyonlar yapması ve Kürdistan da sokağa çıkma yasaklarını sürekli güncellemesi şiddetten, gerginlikten ve mağduriyetten nemalanma isteyişi bile bu anayasa referandumun da HAYIR demek için tek başına dahi yeterlidir.

Bu anayasa değişiklilleri Türklere, Kürtlere, Lazlara ve bu coğrafya da yaşayan diğer halklara hiç bir getirisi yoktur. Bu anayasa değişkliğinin demokratik hiç bir yanı ve unsuru yoktur. Bu anayasa değişkliği tekçliğin önünü açmak için yapılan bir manevradır.

Biz Kürtler, Sosyalistler, Aydınlar bu anayasa değişkliğinde mutlaka sandık başına gidip HAYIR oylarımızı kullanmalıyız.

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

five × three =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla