Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Avrupa’da Newroz Nasıl Kutlanır?

 
[player id=1329]

Newroz üzerine yazmam lazım, efsanesi ve gerçeği üzerine değil, Avrupa’ da kutlanan Newrozlar üzerine. Bu yıl iki tane Newroz kutlamasına katıldım. Biri Berlin, diğeri Hamburg Newroz kutlamasıydı.

Bunun dışında Almanya`da pek çok kentte kutlandığını, bugünden sonra mart ayı içinde, başka kentlerde de kutlanacağını biliyorum.

Hangi Kürt örgütüne sorarsanız sorun, “Newroz birlik ve beraberlik, kardeşilik ve direniş bayramıdır” der, ama her grup kendi Newrozunu ayrı kutlar!

Neden bunu yaparlar ben anlamış değilim!

Daha açık söylersem, Avrupa´da milyonlarca Kürt yaşıyor, dört parça Kürdistandan çok sayıda parti, örgüt ve sivil toplum kuruluşu var, neden bunlar Newroz Bayramını birlikte kutlamak istemiyorlar?

PKK´yi anladık!

Onların Newroz´u, onların rengindendir.

Sloganları Biji serok Apo´dur.

Konuşmaları da Apo’nun yüceliği ve Türkiye’nin demokratikliği ile ilgilidir.

Sallayacakları bayrakları üzerinde de Abdullah Öcalan’ın resmi olur.

Kürt bayrağının dalgalandırılması bunların Newroz etkinliğinde yasaktır. Kitleleri kandırmanın bir yolunu bulmuşlar,

Kürdistan bayrağına Barzani bayrağıdır demişler?

Kitleleri kendilerine şu soruyu soramıyor.

Parti bayrağınız var!

Cephe bayrağınız var!

Ulusal bayrağınız nerde?

Ulusun varlığını kabul etmeyenlerle, Kürtler ile Türklerin aynı ulus olduğunu savunanlarla, Türkiye’ye ortak vatan diyenlerle birlikte Newroz kutlamak hem zor hem de imkânsızdır.

Pekii, diğer Kürt parti ve örgütleri neden Newroz bayramını ortak kutlamazlar?

Mesala bu yıl Hak-PAR ile PSK ayrı kutlamlar yaptı.

Nerdeyese her Kürt partisi kendi başına kutladı Newroz´u!

Gerekçeleri ne? Bilemiyorum!

Böyle kutlamak daha mı iyi?

Milli bir bayramı ayrı ayrı kutlamak, xıyaro aşireti ile davaro aşireti ayrı ayrı bayram kutladı, kimse kimsenin bayramına gitmedi gibi bir durumdur.

Neden?

Bibirlerinden adam mı öldürdüler?

Yox babo, weleh birbirini öldırmemiş emeeeee, bayramda birbirlerini görmek istemirler!

Yoksam her grup, Newroz´da ufak bir gelir sağlıyor, yoksam, bu gelir yüzünden mi bu mitoz bölünme?

Neden ne olursa olsun Kürt örgütlerinin ve Kürt halkının Avrupa’da Nevroz bayramını küçük gruplarla kutlaması doğru değildir. Hiç zaman kaybetmeden, dört parçadan Kürt partileri, Avrupa’daki sivil örgütleri, biraraya gelerek bu soruna bir çözüm bulmalıdır.

Gruplar ve partiler Avrupa çapında Newroz bayramını ortak kutlamak için bir komite seçebilir. Bu komite Newroz bayramının hangi büyük Avrupa kentlerinde kutlanması gerektiğine karar verir. Hangi sanatçıların nerede sahne alması gerektiğini belirler. Konser işlerini bir organizatör şirketine verir, üç ay boyunca konserlerin reklamı yapılır, elde edilen gelir bir hesaba yatırılarak, bir dahaki Nevroz’un daha görkemli kutlanması için kullanılır. Bunlar yapılmazsa, kalabalık kitlelere ulaşılamaz, konserler için profesyonel sanatçılar getirilemez, büyük salonlar veya stadyumlar tutulamazsa, “biz bize heyran biz bize kurban” der gideriz.

Kürdistan Hükümeti Avrupadaki Newroz kutlamaları karşısında işlevsizdir. Bu konuda Avrupadaki hükümet temsilcilerini göreve çağırmak, Kürdistan parlementosunu da sıkıştırmak lazımdır. Onlara “Kurdistanlılar sadece Hevler, Süleymaniye ve Akre´de değiller” demek gerekiyor!

Yazımı burada noktalarken, ben kendim, bütün Kürt örgütlerinin Avrupada ortak Newrozlar kutlamaları için ne gerekiyorsa yaparım!

 

2 Yorum
  1. Baran Deniz diyor

    Yazinin basindaki Newroz kutlamasina gelebilseydiniz,belki de bu yaziyi yazmazdiniz. Bremen Newrozu…

    1. Selimcurukkaya diyor

      Ben sadece Bremen´den söz etmiyorum,bütün Avrupa ülkelerin de Kürtler’in Newroz’u ortak kutlamalarından sözediyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

15 − 10 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla